Tudomány

Fény derül a Bermuda-háromszög titkaira

Kevés olyan térség van a Földön, amelyet annyi legenda övezne, mint az Ördög háromszögeként is ismert Bermuda-háromszöget: az elbeszélések alapján a régióban rengeteg hajó és repülő veszett el rejtélyes körülmények között. Egy stáb szakértők segítségével azt vizsgálta, hogy az események hátterében természeti jelenségek álltak-e. A Bermuda-háromszög titkai című háromrészes dokumentumsorozatot itthon a Viasat History tűzi képernyőre január 10-12. között 21 órától.

A Bermuda-háromszög egy hatalmas nyíltvízi térség, amelyet a Miami, Puerto Rico és a Bermuda-sziget közti terület rajzol ki. Az Atlanti-óceán ezen része biológiai sokfélesége és időjárási jelenségei mellett a sokszor rejtélyesnek beállított katasztrófák miatt ismert.

A Bermuda-háromszög titkaiban a szakemberek különböző módszerekkel igazolják, hogy még a legtitokzatosabb tragédiák mögött is triviális okok, többnyire időjárási események és emberi hibák álltak.

A sorozat készítői ellátogattak Miamiba, a világ egyetlen hurrikánkutató központjába, ahol egy hatalmas tartályban, egy 1400 lóerős szélgép segítségével szimulálják a hurrikánok pusztító hatását, pilóta-kiképzők segítségével pedig arra is fényt derítenek, hogy milyen könnyen el lehet tévedni az óceán fölött.

James Gass / EyeEm / Getty Images

A sorozatból többek között kiderül, hogy a hurrikánok mozgását ma már pontosan tudják előre jelezni, az erejüket azonban még mindig nem. A Bermuda-háromszög titkaiban azt is ismertetik, hogy a következő generációs fekete dobozok miként hozhatnak el forradalmat a balesetek rekonstruálásában. Emellett meteorológusok segítségével a világ egyik legveszélyesebb természeti jelenségét, a légzuhatagot is bemutatják, amely a hideg és meleg áramlatok találkozásával alakul ki, ereje pedig rendkívüli.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik