Tudomány

Bronzkori kardot találtak a Vág folyóban

Bronzkori kardot találtak a Vág folyó medrében Galgócnál, a Nagyszombati régióban – írja az MTI a Szlovák Műemlékvédelmi Hivatalra hivatkozva.

A 26 centiméter hosszú, 150 grammos rövid kardra vagy hosszú tőrre egy helyi lakos bukkant tavaly nyáron, amikor látványosan leapadt a folyó vízszintje.

Miközben a kardlap kiváló állapotban konzerválódott, a szerves anyagból készült markolat teljesen elbomlott, csak a kardon található szegecsek utalnak rá.

Stanislav Schlachta / Getty Images

Hasonló rövid kardokat a Duna-medencében Dél-Németországtól a Vajdaságig számos helyen találtak. Ezek a fegyverek a Közép-Európát a középső bronzkorban uraló halomsíros kultúrára jellemzőek, vagyis mintegy 3600 évesek. Korábban egyéb bronzkori leletekkel együtt egy hasonló kard került elő Méhiből, a Besztercebányai régióból.

Galgócon 2017-ben egy ősi, mintegy 4 ezer éves tőrt fedeztek fel egy grillparti alkalmával, amelyet a Vág folyó mentén rendeztek. Az igen jó állapotú penge 24,5 centiméter hosszú, súlya 320 gramm. Felső részébe motívumokat metszettek, és három lyuk van rajta, hogy a pengét nyélbe lehessen fogni. Galgócon a helyi lakosok az elmúlt években több véletlenül talált régészeti leletet is beszolgáltattak.

A 2017-ben felfedezett nyeles tőr az Unetice-kultúrához köthető, ez a kultúra a mai Szlovákia és Csehország területén létezett a bronzkor kezdetén, mintegy 4 ezer éve. Nevét onnan kapta, hogy a közép-csehországi Únetice település térségében bukkantak a kultúra legjellegzetesebb régészeti leleteire.

Az első fémkardok a kora bronzkor kezdetén jelentek meg Közép-Európában, nagy valószínűséggel a hosszú bronztőrökből fejlődtek ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik