Tudomány koronavírus

Covid-vakcinát kaptak egy chilei állatkert lakói

Koronavírus elleni oltást kapott Charly, a hároméves bengáli tigris, Sandai, a 26 éves borneói orangután, valamint további nyolc állat egy chilei állatkertben – írja az AFP. A Santiago de Chile-i Buin Állatkert lakóit egy olyan kísérleti vakcinakampányban választották ki, amellyel a Covid-19 által leginkább fenyegetett fajokat próbálják megóvni.

A koronavírus eddig több mint 5,4 millió embert ölt meg, a kórokozó ugyanakkor egyes állatokra is veszélyt jelent.

Charly, Sandai, két további tigris, három oroszlán és három puma már a második dózist kapta meg az oltásból január elején. A vakcinát kifejezetten állatok számára fejlesztették ki, a piacon azonban még nem elérhető.

Javier TORRES / AFP

Sebastian Celis, a Buin Állatkert állatorvosi osztályának vezetője szerint az elképzelés az, hogy megvédjék a leginkább fenyegetett fajokat. A programban azt is felmérik, hogy az oltás kialakítja-e az immunitást, és ha igen, meddig.

A Covid-19-et eddig Szingapúrban, Zágrábban és Washingtonban oroszlánoknál, Antwerpenben vízilovaknál, Jakartában szumátrai tigriseknél, Atlantában pedig gorilláknál mutatták ki. A chilei állatkertben eddig nem tesztelték az állatokat, igaz, egyik példány sem mutatta a fertőzés tüneteit.

Koronavírus

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik