Tudomány

Ezért éri meg szüneteltetni az alkoholfogyasztást

Az ünnepek alatt sokaknál nő az alkoholfogyasztás, ezért döntenek többen úgy, hogy januárban átmenetileg felhagynak az italozással. Bár azt hihetnénk, hogy az ilyen rövid szünetnek nincs következménye, a szakértők szerint már 31 nap kihagyás is kedvezően hathat az egészségre – írja a LADbible.

Mint Dr. Niall Campbell, a Priory Group mentál-egészségügyi szolgáltató pszichiátere kiemelte, a vércukorszint már az első 24 órában normalizálódik, egy hét után pedig az alvás minősége is nagy valószínűséggel javul. Mivel az alkohol fogyasztása jelentősen növeli a folyadékveszteséget, az ital kerülése hozzájárulhat a hidratáltsághoz, ami előnyös az agy számára.

Emiatt az ember hangulata és koncentrációja is javulhat, míg a fejfájások kockázata csökkenhet.

A hidratáltságnak köszönhetően a motiváció és az energiaszint is emelkedhet.

Klaus Vedfelt / Getty Images

Mivel az alkohol irritálja a gyomornyálkahártyát, a fogyasztás szüneteltetése az emésztőrendszerre is pozitívan hathat. A test változásait igazán három-négy hét után észlelhetjük, amikor helyreáll a vérnyomás. További előny, hogy az ital kerülésével a máj elkezdi lebontani a benne felhalmozódott felesleges zsírt. Amennyiben a szerv nem károsodott még túlságosan az alkoholtól, négy-nyolc hét alatt fel is épülhet.

William Alazawi, a BMI The Sloane Hospital májspecialistája azt is hozzátette, hogy az alkoholfogyasztás visszaszorítása az emberek többségénél szinte azonnal előnyökkel jár. A lépés javíthatja az alvást, a táplálkozást, az erőnlétet és a kognitív képességeket.

A szakértő szerint nem szükséges teljesen lemondani az italról, de a szünet, például az úgynevezett száraz január igen hasznos. Alazawi a függőknek ugyanakkor azt javasolja, hogy a döntés meghozatala előtt forduljanak orvoshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik