Tudomány

Izgalmas jeleket észleltek egy távoli bolygónál

Először észleltek mágneses mezőt egy Naprendszeren kívüli bolygónál, egy úgynevezett exobolygónál – írja a Tucsoni Arizonai Egyetem oldala. A földi mágneses tér védelmet nyújt a Napból érkező veszélyes részecskékkel szemben, a szakértők pedig azt feltételezik, hogy a mező más égitesteknél is hasonlóan működhet.

Lotfi Ben-Jaffel, a Tucsoni Arizonai Egyetem munkatársa és kollégái tanulmányuk elkészítéséhez a Hubble űrtávcső adatait használták fel. A kutatók szerint az általuk kimutatott jelekre a legjobb magyarázat a mágneses tér. A csapat a HAT-P-11b jelű égitestet vizsgálta, a Neptunusz nagyságú objektum 123 fényévre fekszik. A megfigyelés során a Hubble szénionokat észlelt a bolygó körül, a szakértők úgy gondolják, hogy a töltött részecskék a HAT-P-11b magnetoszférájában vannak.

Ez az első alkalom, amikor egy exobolygó mágneses mezejének jelét közvetlenül észleltük egy, a Naprendszeren kívüli bolygónál

– mondta Gilda Ballester, a csapat tagja. A szakértő hozzátette, az erős mágneses mező képes megóvni egy bolygó légkörét és felszínét, ez pedig nagyban hat az élet fejlődésére. A mágneses tér felfedezése hozzájárulhat az égitestek lakhatóságának megismeréséhez.

Boris SV / Getty Images

A kutatók 3D-s modellezéssel mérték fel a beérkező csillagszél, illetve az objektum felső légkörének és mágneses mezejének interakcióját. Bár a Föld és a HAT-P-11b esetében a magnetoszféra hasonlóan működik, utóbbi bolygó túl közel fekszik csillagához, felső atmoszférája így felforrósodik, és elszökik.

A csapat az égitest összetételét elemezve arra jutott, hogy az objektum inkább olyan lehet, mint egy mini Jupiter, a Neptunuszra pedig csak méretében emlékeztethet. A szakértők azt tervezik, hogy folytatják a megfigyelést, hogy még többet kiderítsenek a bolygóról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik