Tudomány

Autó nagyságú százlábú maradványaira bukkantak

Egy Arthropleura százlábú kövületét fedezték fel Anglia északi részén – írja a Cambridge-i Egyetem oldala. Az ízeltlábú nagyjából 326 millió éve élt.

A felfedezés azt sugallja, hogy az Arthropleura volt minden idők legnagyobb gerinctelen állata.

A százlábú nagyobbra nőtt, mint az eddigi csúcstartók, a tengeri skorpiók.

Nobumichi Tamura/Stocktrek Images / Getty Images Illusztráció.

Az angliai példány külső váza több szegmensből áll, és sokban hasonlít a mai százlábúakra. Ez az eddigi legnagyobb és legősibb Arthropleura-fosszília, igaz, ezt megelőzően csupán két hasonló leletet találtak. A becslések alapján az állat 2,7 méter hosszú és 50 kilogrammos lehetett.

A maradványra 2018-ban bukkantak, de a vizsgálatát bemutató publikáció csak most jelent meg. A fosszíliát egy, a tengerpartra lezuhant homokkődarab őrizte, Dr. Neil Davies, a csapat tagja szerint a felfedezés nagyon szerencsés volt. Amikor a százlábú élt, a térség klímája trópusi lehetett.

A szakértők azt tervezik, hogy folytatják a lelet vizsgálatát. A kutatók úgy vélik, hogy az Arthropleurának magas tápanyagtartalmú táplálékot kellett fogyasztania, hogy ilyen nagyra nőhessen, testméretét emellett a periódusra jellemző magas oxigénszint is támogatta. A hatalmas százlábúak nagyjából 45 millió éven át léteztek, kihalásuk hátterében klimatikus átalakulások állhattak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik