Tudomány

Közeledik a legsötétebb nap

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A tél egyik kellemetlen velejárója a hosszú sötétség minden egyes napon. A december 21-ei csúcsponton 07:27-kor kel a Nap, és már délután, azaz 15:56-kor lenyugszik, vagyis mindössze nyolc és fél óráig tart a „nappal”, 15 és fél óráig az „éjszaka”. A gyakorlatban azért jobb a helyzet, mivel a fény már csillagunk felbukkanása előtt megjelenik a horizonton, és a napnyugta sem olyan, mintha hirtelen lekapcsolták volna a lámpát.

December 21. tehát a téli napforduló dátuma, és innentől kezdve nagyon lassan ugyan, de a világos periódus időtartama folyamatosan növekszik. A döntetlen március 20-án, a tavaszi napéjegyenlőséggel jön el, ettől kezdve a fény fölénybe kerül, a június 20-ai nyári napfordulón pedig teljes diadalt arat. Utána a folyamat megfordul, jövő decemberre ismét a sötétség lesz az úr, állandó a körforgás.

Dől a Föld

A jelenség, vagyis a nappalok és éjszakák hosszának változása – miként az évszakok periodikája is – Földünk forgástengelyének dőléséből fakad. A végtelen térben száguldó csaknem gömb formákról lévén szó a viszonyítás kulcskérdés: mihez képest dől az a tengely?

A Föld és néhány fok eltéréssel a naprendszer bolygóinak keringési síkját a Nap körül ekliptikának nevezzük, bolygónk dőlésszöge pedig az ekliptika síkjára állított merőlegeshez viszonyítva 23,5 fok.

 

A Napot kerülgetve ez azt jelenti, hogy az északi féltekén télnek tekintett évszakban a déli pólus „biccent” a csillagunk felé, nyáron pedig az északi: a tavaszi és őszi napéjegyenlőséget leszámítva mindig azon a féltekén hosszabbak a nappalok az éjszakáknál, amelyik épp a „nyári félévben” tartózkodik.

Nem kel fel a Nap

A téli napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól, idén ez december 21-én, egészen pontosan 17:00:25-kor történik meg. Néhány érdekesség az Eumet.hu válogatásából:

  • Az Északi-sarkon a Nap nem kel fel, hanem 23°-kal a horizont alatt tartózkodik.
  • A Déli-sarkon a Nap állandó magasságon, 23°-on kering.
  • A Baktérítőn a Nap 90°-on delel, nincsenek árnyékok.
  • Az északi sarkkörön a Nap középpontja éppen a déli horizonton tartózkodik anélkül, hogy feljebb emelkedne. Ez az év egyetlen napja, amikor a Nap nem kel fel.
  • A déli sarkkörön a Nap 47°-on delel, 27 órát van fent: aznap egész nap, illetve előtte és utána még 1,5-1,5 órát.

A téli napfordulóhoz a legtöbb kultúrában fontos ünnepek kötődnek, amelyek a sötétség visszaszorulását, a fény győzedelmes útjának kezdetét állítják a középpontba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik