Tudomány

Megfigyelték a galaxisunk magjában lakó szörnyet

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Az eddigi legrészletesebb és legélesebb kép készült a Teújtrendszer magjában fekvő szupermasszív fekete lyuk, a Sagittarius A* környezetéről – írja az MTI. A kutatók a vizsgálat során egy új csillagot is találtak galaxisunk központjában, a helyi égitestek pályájának elemzése révén pedig a fekete lyuk tömegére vonatkozó eddigi legnagyobb pontosságú méréseket végezték el. A szakértők eredményeikről két tanulmányban számoltak be, melyek itt és itt érhetőek el.

Reinhard Genzel, a Max Planck Földön Kívüli Fizikai Intézet igazgatója 2020-ban a Sagittarius A*-gal kapcsolatos kutatásaiért fizikai Nobel-díjat kapott Roger Penrose-zal és Andrea Ghezzel megosztva.

Genzel szerint ahhoz, hogy többet megtudjunk a Tejútrendszer sötét magjáról, például arról, hogy pontosan milyen tömegű a fekete lyuk, forog-e, illetve hogy környezetében a csillagok ugyanúgy viselkednek-e, mint ahogyan az Albert Einstein relativitáselmélete alapján várható, a legjobb, ha a csillagokat végigkövetjük a szupermasszív fekete lyuk közelében elhaladó pályájukon. A kutató és kollégái az Európai Déli Obszervatórium Nagyon Nagy Távcsöve (VLT) és a Gravity nevű műszer segítségével korábban elérhetetlen pontosságú megfigyeléseket végeztek, és minden eddiginél 20-szor közelebb tudtak zoomolni a régióra.

El vagyunk ámulva a részletgazdagságtól, a fekete lyuk körüli csillagok mozgásától és számától

– mondta Julia Stadler, a Max Planck Asztrofizikai Intézet munkatársa.

Az új adatoknak köszönhetően észlelték a korábban ismeretlen, S300 jelű csillagot. Az égitest eddig gyenge fénye miatt maradt rejtve.

A legutóbbi, március és július közötti megfigyelések során a szakértők a fekete lyuk közelében lévő csillagok pontos méréseire koncentráltak. Ilyen csillag az S29, amely május végén mindössze 13 milliárd kilométeres távolságban, 8740 kilométer per másodperces sebességgel száguldott el a Sagittarius A*-nál. Eddig nem figyeltek még meg olyan csillagot, amely ilyen közel vagy ilyen gyorsan haladt volna el egy fekete lyuk mellett.

„Megfigyeléseink alapján a fekete lyuk tömegét, valamint a Naprendszertől való távolságát is pontosabban meg tudtuk határozni” – mondta Gernot Heissel, a Párizsi Obszervatórium munkatársa.

A friss eredmények szerint a Sagittarius A* 4,3 millió naptömegű, és a Földtől 27 ezer fényév távolságra helyezkedik el.

A csapatnak minden eddiginél pontosabban sikerült megerősítenie, hogy a csillagok pályái egybevágnak Einstein relativitáselméletével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik