Tudomány

Három hónap után végre elcsendesedhet a kanári-szigeteki vulkán

Luismi Ortiz / UME / AFP
Luismi Ortiz / UME / AFP

A spanyolországi Kanári-szigetekhez tartozó La Palmán nagyjából három hónapja kezdett el tombolni a Cumbre Vieja tűzhányó. A jelenségről ebben a cikkben írtunk bővebben. A hosszan tartó aktivitás elképesztő pusztítást okozott a szigeten.

Kapcsolódó
Videón, ahogy a láva ledönt egy templomtornyot
A felvétel a Kanári-szigetekhez tartozó La Palmán készült.

A vulkán helyi idő szerint december 13-án este végre elcsendesedett, a helyiek pedig most talán fellélegezhetnek – írja az AP.

A szakértők úgy vélik, hogy a 36 órán át tartó elhanyagolható aktivitás a kitörés végét jelentheti, igaz, az aktivitás felerősödése egyelőre nem kizárható.

Valentin Troll, az Uppsalai Egyetem geológusa szerint a tűzhányó az utóbbi hetekben okozott meglepetéseket, de számos jel utal az enyhülésre. A kanári-szigeteki kormányzat egy közleményben azt írta, hogy az aktivitás szinte teljesen elmúlt.

A szeptember 19-én megindult kitörés a leghosszabb, amelyet La Palmán valaha dokumentáltak. Az esemény közvetlen módon nem okozott haláleseteket és sérüléseket, és bár a sziget nagy részén a normál kerékvágásban folytatódhatott az élet, több ezer embert kellett kitelepíteni. A vulkán komoly károkat idézett elő, tombolásában a becslések alapján mintegy 3 ezer épület veszett el. A láva emellett mezőgazdasági területeket, öntözőrendszereket és utakat is tönkretett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik