Tudomány

Mutatjuk, hol lehet havas a karácsony

Palágyi Barbara / 24.hu
Palágyi Barbara / 24.hu

Elvonult felettünk a mediterrán ciklon, ami itt-ott hozott némi havat az országba, ám már mindenhol olvadni kezdett. Egyedül északkeleten, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod megyében van rá esély, hogy kibírja a következő, enyhébb napokat. A ciklon után most egy anticiklon alakítja időjárásunkat, párás, felhős, ködös, zúzmarás időt okozó hidegpárna telepedett fölénk.

A hidegpárnát az úgynevezett inverzió okozza, amely azt jelenti, hogy a talajközeli hideg légrétegek fölé a magasban melegebb levegő érkezik. Ez gátolja a vertikális légmozgást, a párás, hűvös levegő »beszorul«, mintha egy párnát tettek volna az országra

– magyarázza a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Hidegpárna és hidegfront

Az egyre erősödő hidegpárna csütörtökig marad, ilyenkor a sűrű, lassan oszló köd és a légszennyezettség jelenthet kihívást. A hőmérséklet kicsivel átlag felett alakul az elkövetkező napokban, nagy lesz a szórás: a napközben -1 és plusz 6 fokos országos csúcsok éjjel -4 és plusz 3 fok köré csökkennek.

Említésre méltó csapadék sehol nem várható, viszont bárhol előfordulhat kisebb eső, gyenge szitálás vagy hószállingózás.

Pénteken aztán észak felől egy hidegfront éri el térségünket, de a hideg nagy része ezúttal még szerencsére tőlünk keletre vonul el. A hőmérséklet átlag közelire hűl, jelentősebb csapadékot ez a front nem hoz.

Kopogós, de száraz karácsony

De a következő sem. Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint ugyanis december 19-20-án markáns hidegfront érkezik északról, komoly lehűlést okozó, sarkvidéki levegőt szállítva fölénk. Vasárnapról hétfőre virradóra csapadékra is számíthatunk, főleg észak-keleten hózáporokra, de a mennyisége valószínűleg nem lesz jelentős. A legtöbb, amit mondhatunk, hogy adott ponton nagyjából 20 százaléknyi eséllyel számíthatunk némi havazásra. Ami pedig az ünnepet illeti:

jelen állás szerint hideg és száraz lesz a karácsonyunk, helyenként fordulhat elő egy-két hózápor, illetve az északkeleti megyékben a megmaradó hó miatt lehet fehér az ünnep.

Évek óta nem volt már ilyen hideg karácsonyunk, a jövő hét elején érkező front egy hosszabb, a számítások szerint január 8-9-éig tartó hideg periódus kezdete. A két ünnep között jöhet némi enyhülés, de a hőmérséklet összességében 2-4 fokkal az átlag alatt alakul: napközben is jellemzően fagypont alatti értékeket mérhetünk, éjjel pedig -4, -9 fokig hűl a levegő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik