Tudomány

Ez volt minden idők legnagyobb repülő állata

Egy új publikációban a pteroszauruszok közé tartozó Quetzalcoatlus nemzetség hatalmas repülő őshüllőit vizsgálják – írja a CNN. A csoport adta a földtörténet legnagyobb ismert repülő állatait, olyan faj is akadt, amelynek szárnyfesztávolsága 12 méter volt, és 200-250 kilogrammosra is megnőhetett.

A kutatókat a Quetzalcoatlus 50 évvel ezelőtti felfedezése óta foglalkoztatja a kérdés, hogy miként tudtak ilyen óriási állatok a levegőbe emelkedni. Matthew Brown, az Austini Texasi Egyetem munkatársa és kollégái most ezt a problémát vizsgálták.

A csapat arra jutott, hogy a pteroszauruszoknak 2,4 méter magasra kellett ugraniuk, hogy repülni kezdhessenek.

Sok más gerinceshez hasonlóan a Quetzalcoatlus csontjai is üregesek voltak. Az ilyen maradványok eltávolítása nem egyszerű az azokat őrző kemény kőzetekből, a lassú feltárás pedig megnehezíti a Quetzalcoatlus tanulmányozását.

Elena Duvernay/Stocktrek Images / Getty Images

Az elmúlt 50 évben két kisebb pteroszauruszt is felfedeztek a texasi Big Bend Nemzeti Parkban, a szakértők ugyanakkor nem voltak biztosak benne, hogy ezek ugyanazon Quetzalcoatlus faj fiatal példányai-e, vagy külön fajt alkotnak. Egy számítógépes elemzésből utóbb kiderült, hogy egészen új fajokról van szó.

Az állatok mintegy 70 millió éve éltek a mai Texas régiójában, a korszakban a térségben egy vizes, erdős terület feküdt. A kutatók úgy gondolják, hogy a Quetzalcoatlus rákokat és férgeket evett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik