Tudomány

Ősi település nyomaira bukkantak Norvégiában

Hosszúházakat találtak a délkelet-norvégiai Gjellestadnál folyó feltáráson – írja az MTI. A késő vaskori építményeket egy 2018-ban felfedezett viking hajó közelében azonosították.

A régészek földradarral mutatták ki a maradványokat, köztük az egyik legnagyobb hosszúházat, amelyet valaha Skandináviában találtak. A település központi szerepet tölthetett be a vaskori térségben. A hosszú és keskeny, egyterű hosszúházakat 86 kilométerre Oslótól délkeletre, a svéd határ közelében találták meg.

Az épületek közül a legnagyobb 60 méter hosszú és 15 méter széles, ez egyedülálló felfedezés Skandináviában.

A szakértők jelenleg azon dolgoznak, hogy megfejtsék, milyen szerepet töltött be a település a korszakban.

peng song / Getty Images

A vizsgálatot ősszel kezdték meg, és mintegy 40 hektárnyi területet fésültek át a hajótól délre, keletre és északra. Sigrid Mannsaaker Gundersen, a csapat tagja szerint egyelőre nem tudják, hogy pontosan hány évesek a házak, illetve mi lehetett a funkciójuk. Ezeket a kérdéseket azután tudják majd megválaszolni, hogy kiásták a maradványokat.

A házak közelében több kiszántott sírhalmot is felfedeztek, de ezek nem okoztak nagy meglepetést, mivel tudták, hogy nyughelyek lehetnek a környéken. Feltárásuk mégis fontos, mivel kiegészíthetik a Gjellestadról és környékéről szerzett ismereteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik