Tudomány

Látványos üstököst figyelhetünk meg a napokban

Tony Rowell / Getty Images
Tony Rowell / Getty Images

Érkezik a C/2021 A1 (Leonard)-üstökös, Majzik Lionel magyar asztrofotós pedig egy Facebook-bejegyzésben foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat.

Mint írja, a C/2021 A1 (Leonard) remélhetőleg az év leglátványosabb üstököse lesz, igaz, a decemberi időjárás megnehezítheti a megfigyelést.

Az objektumot 2021 januárjában fedezte fel Gregory J. Leonard, a Mount Lemmon Obszervatórium munkatársa. Hamar kiderült, hogy az égitest az év végére a hajnali órákban jól láthatóvá válhat az égbolton.

Az adatok alapján az üstökös maximális fényessége 4 magnitúdó lesz. Ez azt jelenti, hogy az objektumot a fényszennyezéstől mentes területeken akár szabad szemmel is láthatjuk, Majzik Lionel azonban optikai segédeszköz, például látcső használatát javasolja.

Az üstökös már december 2-án észlelhető volt rövid időre. December 2-án, 6-án és 7-én hajnalban az asztrofotós még javasolja a binokulár alkalmazását. A fényesség erősödése és a horizontközelség miatt a legizgalmasabb időszak december 9-12. között lehet. Ekkor egyesek akár szabad szemmel is megfigyelhetik az égitestet, de látcsővel még Budapestről is láthatjuk, már ha a felhők nem zavarják a kilátást. A C/2021 A1 (Leonard) december 12-én lesz a legfényesebb, amikor 35 millió kilométerre száguld majd el a Föld mellett.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik