Tudomány

Ókori zsidó temetőt tártak fel Izraelben

Egy 2 ezer éves házat és temetőt fedeztek fel az izraeli Javnében – írja az MTI a The Jerusalem Postra hivatkozva. Az Izraeli Régészet Hatóság (IAA) szakemberei a Tel-Avivtól délre fekvő városnál egy, a szanhedrin zsidó törvényhozó tanács idejére (időszámítás szerint 70-425) datálható otthont tártak fel. A kóser táplálkozást segítő mérőpoharak és kőedények alapján az épület lakói zsidók voltak.

A ház maradványaitól alig 70 méterre egy ugyanebből a korszakból származó temetőt azonosítottak, melyben a sírok tetején több mint 150 üvegfiolát helyeztek el.

A fiolák jelenléte nem lepte meg a régészeket, elhelyezkedésük annál inkább: eddig főként a nyughelyek belsejében fedeztek fel hasonló üvegedényeket.

Johner Images / Getty Images Illusztráció.

Pablo Betzer és Daniel Varga, az IAA munkatársai szerint több tucat szabályosan elrendezett, egymástól meghatározott távolságra kialakított sírra bukkantak. A nyughelyek egy korabeli „temetkezési társaságra” utalhatnak, olyan hivatalos szervre, amely a temetéseket irányította.

A helyszínen kőből készült szarkofágokat és egy ólomkoporsót is találtak, a temető valószínűleg az akkori város határain kívül helyezkedett el a zsidó és római jognak megfelelően. Egyelőre nem tudni, hogy kik nyugszanak a területen, mert a koporsókon nincsenek árulkodó szimbólumok, de a temető a Javnét említő korabeli források és a korábbi régészeti leletek alapján a város zsidó közösségéhez tartozhatott. Amennyiben a feltételezés igaz, úgy a legkidolgozottabb sírokban akár Javne bölcsei is feküdhetnek, akik a jeruzsálemi zsidó szentély időszámítás szerint 70-ben bekövetkezett lerombolása után megreformálták a vallást.

Az ókori Javne gazdag zsidó történelemmel bír. A város Nagy Sándor birodalmának egyik utódállama, a Szeleukida Birodalom elleni időszámítás előtti 2. századi zsidó Makkabeus-lázadás egyik központja volt, majd a jeruzsálemi templom lerombolása után kulcsszerepet játszott a helyi kultúra és vallás fenntartásában egészen az időszámítás szerinti 2. századi Bar Kochba-felkelésig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik