Tudomány

Egy hatalmas Airbus landolt az Antarktisz jegén

EyePress News / AFP
EyePress News / AFP

Először szállt le egy Airbus A340 az Antarktiszon – írja az IFLScience. A Hi Fly vállalat gondosan választotta ki a repülőt, hogy jól teljesítsen a szélsőséges környezetben. A cég azt tervezi, hogy a jövőben rendszeresen biztosít majd járatot a turisták számára.

Carlos Mirpuri kapitány, a repülő pilótája és a Hi Fly alelnöke szerint nem hétköznapi repülésen vannak túl. Az Airbus november 2-án indult Fokvárosból, majd 5 órával később, 4630 kilométerrel távolabb, a jeges földrészen landolt. A géppel utánpótlást szállítottak a Wolf’s Fang nevű táborhelyre, ahol a vendégek luxuskörülmények között időzhetnek az Antarktiszon.

A helyi futópálya 3 ezer méter hosszú, és gleccserjégből áll, a fékezést az egyedi felszerelésekkel kialakított barázdák segítik.

Mirpuri naplójában azt írta, a visszaverődés jelentős, ahhoz, hogy az ember jól lássa a műszereket és a külső környezetet is, megfelelő szemüvegre van szükség. A futópályát nem egyszerű észrevenni, a környéken ráadásul nincsenek olyan navigációs eszközök, amelyek támogatnák a leszállást. A hideg a gép műszereit veszélyeztette, a nagy fehérségben pedig a magasságot is nehéz volt felmérni.

A Wolf’s Fangnál valójában nincs hivatalos reptér, a környéken csak speciálisan képzett legénység repülhet. Mirpuri szerint a leszállás a nehézségek ellenére tankönyvbe illő volt.

Az Antarktiszon először 1928-ban landolt repülőgép, akkor egy egyfedelű Lockheed Vega-1-et használtak. Egészen 2019-ig kellett várni, hogy egy szélestörzsű repülőgép is elérje a kontinenst, ebbe a típusba tartozik az Airbus A340 is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik