Tudomány

Rengeteg embert érint az orrspray-függőség

Dr. Fent Zoltán, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa az egyetem oldalának beszélt a vény nélkül kapható orrspray-k és orrcseppek veszélyeiről. Az ilyen készítményeket jellemzően egy hétig, naponta 3-4 alkalommal szabadna használni, a gyógyulás után pedig fel kellene hagyni az alkalmazással, sokan azonban függővé válnak.

A túlzott használat kellemetlen mellékhatásokat okozhat, az orrnyálkahártya megduzzadása miatt egyre gyakrabban és nagyobb adagokban kell használni a szert, szélsőséges esetekben akár óránként, akkor is, amikor a beteg már egyébként gyógyult. Függőség esetén feltétlenül fül-orr-gégész szakorvoshoz kell fordulni, egyes rendellenességek, így az orrsövényferdülés, a krónikus orrmelléküreg-gyulladás, az orrpolip vagy ritkán daganatok ugyanis okozhatnak olyan megfázáshoz hasonló tüneteket, amelyek miatt a páciens vizsgálat nélkül kezd el orrspray-t vagy orrcseppet használni.

Petri Oeschger / Getty Images

A jelenség allergiásokat is érinthet, noha az érösszehúzó hatású készítmények az esetükben nem segítenek. Dr. Fent Zoltán szerint az allergiásoknak ehelyett szteroid, illetve antihisztamin tartalmú szereket szükséges használniuk. „Egy esetben javasolják a szakorvosok a recept nélkül elérhető készítmények egy-két napos használatát, ha valakinek súlyos allergiás tünetei vannak, és a bedugult orrtól a szteroidos gyógyszer nem jut be az orrüregbe, ami így nem tudja kifejteni jótékony hatását” – tette hozzá a szakember.

Minél tovább alkalmazza az ember az orrcseppeket és orrspray-ket, a nyálkahártya annál később áll helyre.

A problémával rengetegen jelentkeznek a fül-orr-gégészeti szakrendeléseken.

Ha a függőség hátterében nátha áll, a nazális szteroid készítmények egy-két hét alatt megoldást jelenthetnek. Dr. Fent Zoltán szerint ugyanakkor senki se számítson arra, hogy a függőség kezelésekor néhány nap alatt teljesen kidugul az orra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik