Tudomány

Ókori ezüstre bukkant egy 11 éves lány

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) szerint egy ritka, 2 ezer éves sékelt fedezett fel egy 11 éves lány – írja az MTI. Az ókori ezüstérme a jeruzsálemi óvároshoz közeli Dávid Városa Nemzeti Parkban került elő, ahol a lány családjával együtt segített önkéntesként egy ásatáson.

A 14 grammos sékelt valószínűleg a második templom egyik papja verette nem sokkal a templom lerombolása előtt, a rómaiak elleni felkelés idején.

Ha a régészek feltevése helytálló, a sékel egyike azon kevés tárgynak, amely közvetlenül a szent helyen készült.

A pénzérmén egy serleg és egy izraeli sékel jelentésű óhéber felirat látható. Régészek szerint a fémpénzt a templomban tartott ezüstkészletekből verhették.

Alex Milan / Getty Images Illusztráció.

Robert Kool, az IAA numizmatikai részlegének vezetője szerint különleges leletről van szó, mert a régészeti ásatásokon eddig felfedezett több ezer érméből csak körülbelül harminc készült ezüstből a nagy zsidó felkelés idején. A szakértő hozzátette, a templom hatalmas ezüstkészletekkel rendelkezett, mint azt az Alföldy Géza ókorkutató által felfedezett ősi feliratból tudjuk. A 2011-ben Athénban elhunyt magyar szakembert találta meg a római Colosseumban azt a szöveget, amely alapján az amfiteátrumot a zsidó templomból zsákmányolt kincsekből építették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik