Tudomány

Ősi erődítmény maradványaira bukkantak

Régészek egy csoportja egy hellenisztikus erőd romjaira bukkant Dél-Izraelben – írja a Live Science. A maradványok egy 2 ezer évvel ezelőtti zsidó felkelés emlékei, a sikeres ellenállásra emlékeznek többek között hanukakor. A harcok során a támadó makkabeusok elpusztították az erődöt, később pedig kiszorították a régióból a görögöket.

Az építményt időszámítás előtt 112 körül rombolták le. A korszakban a Johannes Hyrcanus vezette makkabeusok fellázadtak a hellenisztikus Szeleukida Birodalom ellen, a háború pedig győzelemmel zárult.

peng song / Getty Images Illusztráció.

Az erőd egy stratégiailag fontos helyen, egy domb tetején állt. Az Izraeli Régészeti Hivatal szerint a komplexum egy olyan erődvonal része lehetett, amelyet a görögök állítottak, célja pedig Maresa városának védelme volt a támadókkal szemben.

A maradványok ugyanakkor arról árulkodnak, hogy a makkabeusokat nem tudták megállítani.

Az erőd nagyjából 15-ször 15 méter alapterületű és 5 méter magas volt, külső falai pedig 3 méter vastagak lehetettek. A komplexum belsejében hét szoba helyezkedett el.

A leomlott felső szint alatt több száz leletet, köztük fegyvereket, érméket és égett gerendákat találtak. A felfedezés segíthet jobban megérteni a makkabeusok harcait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik