Tudomány

Új barlangot fedeztek fel Magyarországon

Eddig ismeretlen barlangot fedeztek fel Mátraverebély-Szentkúton a Novohrad-Nógrád Geopark geológusai – írja az MTI a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely közleményére hivatkozva. Az üreget a kegyhely bazilikájától mintegy 500 méterre, egy elhagyott kőbányában találták meg.

A Meszes-hegy oldalában, az erdőben egy legalább száz éve felhagyott kőbányára figyeltek fel a szakemberek. A kőfejtő falából egy hosszabb üreg nyílt. Eddig semmilyen szakirodalomban és egyéb leírásban nem szerepelt ez a képződmény, a geológusok pedig egyöntetűen megállapították, hogy egy barlangra bukkantak.

Az üreg 9 méteres hosszúsága, 1,5-2,0 méteres magassága nem igazán üti meg az emberek ingerküszöbét, de keletkezése annál izgalmasabb

– mondta Prakfalvi Péter, a geopark munkatársa, aki kollégájával, Gaál Lajossal fedezte fel a képződményt.

Christopher Hopefitch / Getty Images Illusztráció.

Prakfalvi Péter szerint egy megközelítőleg 15 millió éves völgynek a hajlata ismerhető fel a kőbánya alatt, amelyben egykor egy patak folyt. „Ebbe ömlött bele a körülbelül 1 200 Celsius-fok hőmérsékletű andezitláva abból a vulkánból, amely a Mátra és a Cserhát hegyeit is alakította. A forró kőzet a vízzel való érintkezésekor nagy mennyiségű gőzt szabadított fel, amely felfújta az andezitet, és így keletkezett ez a hólyagüreg. Az 1900-as évek elején nyithatták ki a bányászok ezt az üreget, éppen emiatt a járatban nincs esély régészeti vagy őslénytani leletek felbukkanására” – tette hozzá a szakértő.

A szakemberek kiemelték azt is, hogy sokan ismerhették az üreget, de nem tudatosulhatott bennük, hogy természetes módon keletkezett. A geopark munkatársai kezdeményezni fogják a Bükki Nemzeti Parknál az üreg barlangnyilvántartásba vételét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik