Tudomány

Római építményre bukkantak Örményországban

Egy római kori akvadukt maradványaira bukkantak az örményországi Artasatban – írja az MTI. A feltárásban az Örmény Tudományos Akadémia régészei mellett a Münsteri Egyetem szakértői is részt vettek.

Ez a Római Birodalom eddig feltárt legkeletibb csatornahídja.

A kutatók 2019-ben folytattak ásatást. Achim Lichtenberger német régész szerint az akvaduktot a római hadsereg kezdte el létrehozni időszámítás szerint 114 és 117 között, de az építkezést nem fejezték be. A kutatók a csatornahíd hatalmas alapjait találták meg.

Roy JAMES Shakespeare / Getty Images Illusztráció.

Ekkor, Traianus császár idején volt a legnagyobb Róma kiterjedése, uralkodása alatt jelentős középítkezések folytak birodalomszerte. Akkori nevén Artaxata az új örmény provincia fővárosa lett volna. „Az akvaduktot azonban nem fejezték be Traianus 117-ben bekövetkezett halála miatt, és mert utódja, Hadrianus császár lemondott az örmény provinciáról” – mondta Torben Schreiben, a csapat tagja.

Schreiben szerint az akvadukt tervezett és részben befejezett építése azt mutatja, hogy milyen nagy erőfeszítéseket tettek nagyon rövid idő alatt azért, hogy integrálják az új provincia székhelyének infrastuktúráját. A régészek úgy vélik, felfedezésük azt bizonyítja, hogy a birodalom hódítása Örményországban sikertelen volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik