Ez az eddigi legszennyezőbb ENSZ klímacsúcs

Soha nem volt még ilyen magas egyik klímacsúcs kibocsátása sem.
Kapcsolódó cikkek

Az lehet, hogy ez az eddigi legsürgetőbb ENSZ klímakonferencia, amit valaha tartottak, de hogy az egyik legszennyezőbb is, az már most biztosnak látszik: a The Scotsman szerint a COP26 kibocsátása több mint duplája lesz a 2019-es klímacsúcsénak. A COP26 számára készült felmérésből az derül ki, hogy nemcsak hogy környezetbarát nem volt a konferencia, sokkal szennyezőbbre sikerült, mint a korábbiak.

Az elemzés szerint a COP26 nagyjából 102500 tonna szén-dioxid kibocsátásáért lesz felelős. Ennek 60 százaléka kizárólag a nemzetközi repülőutakból jön össze. Ezzel kapcsolatban egyébként korábban is érte már szó a ház elejét: a világ vezetői ugyanis nagyjából 400 privát géppel érkeztek, köztük egyébként saját köztársasági elnökünk, Áder János is.

Kapcsolódó
Szél Bernadett: Áder különgéppel repült a klímacsúcsra
Áder János köztársasági elnök honvédségi különgéppel repült a glasgowi klímacsúcsra – írta meg Szél Bernadett független képviselő, miután válaszoltak

A Greenpeace egyik vezető kutatója, dr. Doug Parr elmondta: az, hogy ilyen kibocsátással jár egy olyan konferencia, ahol nem sikerült még jelentős eredményeket hozni, mutatja, mennyire komolyak az egyezkedések.

A 2019-es COP 51 101, a szintén fontos 2009-es koppenhágai COP 26 000 tonna szén-dioxid kibocsátásáért volt felelős. A párizsi klímaegyezmény csúcseseménye 43 000 tonna szén-dioxiddal járt.