Tudomány

Minden idők legmélyebb földrengését észlelték

1976 és 2020 között közel 57 ezer földmozgást észleltek, az események többsége sekély volt, és csupán 4 százalékuk történt 300 kilométernél mélyebben. A szakértők eddig úgy vélték, hogy ez az úgynevezett mély fészkű földrengések maximális mélysége, egy új vizsgálat során ugyanakkor ennél is extrémebb eseményre bukkantak – írja a Smithsonian Magazine.

2015-ben egy 7,9-es erősségű földmozgás jelentkezett a Japánhoz tartozó Ogaszavara-szigetek alatt 660 kilométerrel. Már ez is elképesztő mélység, az egyik utórengés viszont ennél is lejjebb történt.

Az esemény fészke nagyjából 751 kilométerrel a felszín alatt volt.

A rengés a földköpeny alsó részében jelentkezett. Ez az eddigi legjobb bizonyíték arra, hogy a régióban előfordulnak földmozgások.

Gary S Chapman / Getty Images

Az új tanulmány elkészítéséhez Eric Kiser, a Tucsoni Arizonai Egyetem munkatársa és kollégái egy szeizmológiai mérőállomásokból álló japán hálózat adatait elemezték. A csapat képes volt visszakövetni a 2015-ös aktivitás szeizmikus hullámait.

A kutatókat meglepte, hogy az esemény a köpeny alsó részében következett be. A mély fészkű rengések akkor alakulnak ki, amikor a szubdukciós zónákban két tektonikus lemez ütközik, az egyik pedig a másik alá kerül, a 2015-ös esemény viszont a zóna alatt jelentkezett. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy miként jöhetett létre a földmozgás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik