Tudomány

Évtizedek óta okoz földrengéseket egy víztározó

Egy több mint 40 éve kialakított mesterséges tó okoz kisebb földrengéseket a dél-karolinai Columbiánál – írja a Live Science. A földmozgások legfeljebb 2-es magnitúdójúak.

A Monticello-tavat az 1970-es években töltötték fel, a víztározó azóta több ezerszer idézett elő kisebb rengéseket.

1996 és 1999 között például nagy számban észlelték az eseményeket. A Dél-Karolinai Természeti Erőforrások Hivatala szeirnt idén október 25-e óta ismét erősödött az aktivitás.

A földmozgások annyira gyengék, hogy a felszínen állók csak akkor érezhetik őket, ha épp az epicentrum felett állnak, és nincs forgalom a közelben. A jelenség geológiai szempontból ennek ellenére izgalmas. Pradeep Talwani, a Dél-Karolinai Egyetem munkatársa szerint nagyobb eseményt nem dokumentáltak Monticellónál, 1977 óta a legerősebb rezgés csupán 3-as erősségű volt.

paul mansfield photography / Getty Images Illusztráció.

A tónál megfigyelt folyamat nem ismeretlen a geológusok előtt, a jelenséget víztározó okozta szeizmicitásnak nevezik. Talwani kiemelte, az efféle aktivitás meglehetősen ritka, a hatás hátterében ugyanakkor mindig ugyanaz a mechanizmus áll. Ha egy víztározó olyan kőzet felett található, amelyben folyadékkal feltöltött repedések vannak, a feltöltés során nő a kőzetben a nyomás. Idővel emiatt megremeghet a föld.

A hasonló földmozgások jellemzően enyhék, globálisan csupán három víztározó okozta rengésről tudni, amely 6-osnál erősebb volt. Ezek az események 100 méteresnél mélyebb tavaknál alakultak ki, a Monticello-tó viszont csak 27 méter mély.

A víztározónál a kialakítás utáni rengések nem voltak váratlanok, az már inkább meglepő volt, hogy földmozgásokat 20 évvel a feltöltés után is észleltek. Talwaniék a tavat vizsgálva arra jutottak, hogy a víz idővel feloldotta azokat az ásványlerakódásokat, amelyek korábban elzárták a kőzetben lévő repedéseket. A kutatók azt tervezik, hogy újabb műszerek kihelyezésével tovább elemzik a jelenséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik