Tudomány

Egy barlang mélyéről került elő Leti, a sötétség gyermeke

Szakértők egy csoportja egy ősi emberfaj maradványaira bukkant egy dél-afrikai barlang sötét mélyén – írja a ScienceAlert. A kövület egy gyermeké, Letié, fosszíliáinak felfedezése pedig arról árulkodhat, hogy egykori rokonunk, a Homo naledi igen gondoskodó volt halottaival.

A dél-afrikai Rising Star-barlang egyes kutatók szerint rendkívül fontos szerepet töltött be a hominidák történetében. A lelőhelynél korábban olyan bizonyítékok kerültek elő, melyek alapján a korai emberek szándékosan helyezhették el itt halottaikat. A barlang nevezetessége a titokzatos Homo naledi, amely egy ideig a modern emberrel egy térben és időben létezett. A fajt 2015-ben írták le, azóta legalább két tucat példány csontjait tárták fel az üregben.

Wits University

A faj viszonylag primitív volt, ugyanakkor a modern emberre jellemző tulajdonságokkal is bírt. A Homo naledi mintegy 335-236 ezer éve halhatott ki.

Leti különlegessége kora mellett felfedezésének helye.

Koponyatöredékei és fogai a nagyon nehezen megközelíthető Dinaledi-kamrából kerültek elő, esetleges ragadozókra, illetve vízmozgásra utaló nyomokat viszont nem találtak a környéken. A szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy a gyermek maradványait közössége tagjai szándékosan helyezték el éppen itt, Leti pedig a korai temetkezés egyik példája lehet. Lee Berger, a Witwatersrandi Egyetem kutatója és a csapat vezetője ennek ellenére kiemelte, egyelőre korai megmondani, hogy a Homo naledi most bemutatott, illetve maradványai miként kerültek a barlangba.

Leti neve a setswana nyelvből származik, és nagyjából annyit jelent, hogy az elveszett. A gyermek kövületeit és a kontextust két tanulmányban ismertetik. A gyermek korát nem tudták pontosan megállapítani, agymérete ugyanakkor közel akkora lehetett, mint egy felnőtt egyedé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik