Tudomány

Ősi aranygyűrűt fedeztek fel Izraelben

Johner Images / Getty Images
Johner Images / Getty Images

Egy több mint ezeréves aranygyűrűre bukkantak egy egykori borászatnál, az izraeli Javne közelében – írja a Live Science. A szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy az ékszert azért hordták, hogy segítsen a másnaposság ellen.

Kapcsolódó
Hatalmas ókori borászatra bukkantak
A komplexumban évi kétmillió liter bort termelhettek meg.

A lelőhely a bizánci korra (330-1453) datálható. Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) szerint a komplexum a korabeli régió legnagyobb kereskedelmi borászata lehetett. A helyszínen feltárt gyűrűt valószínűleg egy ametiszt díszíti, a korabeliek úgy vélték, hogy az ásvány segít megbirkózni a másnapossággal.

Amir Golani, az IAA munkatársa szerint az ametiszt a Bibliában is szerepel. A forrás alapján a jeruzsálemi templom főpapjának olyan ünnepi mellvértje volt, amelyet 12 drágakő díszített, ezek közül volt egy az ametiszt. A korszakban azt gondolták, hogy az ásvány számos pozitív tulajdonsággal bír. Már az ókori görögök is úgy vélték, hogy az ametiszt véd az alkhol mellékhatásaival szemben – maga az elnevezés az ógörög józan szóra utal.

A gyűrű egy 7. századi rétegből, egy raktártól nem messze került elő, de elképzelhető, hogy korábban készült, és nemzedékeken át öröklődött. Az ékszert minden bizonnyal egy tehetős ember viselte.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik