Tudomány

Elveszett királyság kincseit őrzi egy indonéziai folyó

Sorra kerülnek elő egy legendás királyság maradványai az indonéziai Palembang közelében, a Musi folyóból – írja a Live Science. Az elbeszélések alapján a mesébe illő államban emberevő kígyók és hindi nyelven beszélő papagájok éltek, területén pedig hatalmas tűzhányók feküdtek. Bár a legendák minden bizonnyal túlzóak, az biztos, hogy Szrividzsaja (Sri Vidzsaja) rendkívül gazdag volt.

A folyóban a fosztogató búvárok az évek során több száz szobrocskát, harangot, tükröt, érmét, edényt, arany kardmarkolatot, gyűrűt és egyéb tárgyat találtak.

A kutatók a 2011 óta előkerült kincsek alapján úgy vélik, hogy Szrividzsaja elveszett fővárosának nyomára bukkantak.

Szrividzsaja a 7-11. században egy, a Malaka-szorost ellenőrző királyság volt. Az állam egészen a 14. század végéig működött, majd a várost és a környező területeket a kínai kalózok szállták meg.

Ali Trisno Pranoto / Getty Images

A Musiban és környékén hivatalos régészeti feltárást még nem folytattak, a folyónál ugyanakkor az évek során számos ősi leletet találtak a halászok és kincsvadászok. A tárgyak többsége utóbb magángyűjtőkhöz kerül. Sean Kingsley tengeri régész szerint ez komoly probléma, hiszen a hiányos leletanyag miatt alig tudni valamit a régió korabeli lakóinak életéről. A szakértő a közelmúltban írt egy cikket az elveszett királyságról a Wreckwatch magazinba.

A Szrividzsajával kapcsolatos legtöbb információ az egykor ide látogatók beszámolóiból származik. Noha a korabeli leírások bővelkednek a mesébe illő részletektől, az sejthető, hogy a királyság természeti és gazdasági szempontból is lenyűgöző lehetett. A Musi mentén például rengeteg aranylerakódás helyezkedett el, Szrividzsaja uralkodói pedig komoly építkezéseket folytattak.

Kingsley úgy véli, a mesés főváros azért tűnhetett el szinte nyom nélkül, mert épületei többsége fából készült. A folyón álló struktúrák idővel leomlottak, majd lebomlottak. Az is elképzelhető, hogy valamilyen geológiai folyamat, talán a vulkáni aktivitás temette be a maradványokat.

A szakértők szerint a cél most az, hogy a kormány végre megakadályozza a fosztogatásokat, melyek továbbra is károsíthatják a lelőhelyet. Egy másik megoldás az lehetne, ha egy-egy magángyűjtő a piacon felbukkanó tárgyakat múzeumoknak ajánlaná fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik