Tudomány

Meghalt Aaron Beck, a pszichiátria egyik úttörője

Elhunyt Aaron Beck, a kognitív viselkedésterápia atyja – írja az MTI. Beck forradalmasította a depresszió és más mentális zavarok kezelését, a legendás pszichiáter júliusban töltötte be a 100. életévét. Halálhírét a Beck Kognitív Viselkedésterápia Intézet jelentette be, amelyet lányával, Judit Beckkel együtt alapított. „Apám csodálatos ember volt, aki életét annak szentelte, hogy másokon segítsen. Tanítványok, orvosok és kutatók számos nemzedékét inspirálta elhivatott és úttörő munkásságával” – mondta a lánya, megemlítve, hogy apja élete végéig dolgozott.

Beck az 1960-as években a Pennsylvaniai Egyetemen fejlesztette ki a kognitív terápiáját, amely megtanította a pácienseknek, hogy felismerjék, illetve elvessék az irracionális, negatív gondolatokat magukról, a világról és a jövőről. A szakértő megfigyelte, hogy depressziós páciensei gyakran tapasztaltak irreális, negatív gondolatokat, amelyeket ő automatikus gondolatoknak nevezett el. A freudi pszichoanalízissel ellentétben, amely a páciensek gyermekkorát vizsgálja, és rejtett belső konfliktusok után kutat, a tucatnyi vagy annál kevesebb kezelésből álló kognitív terápia az önmarcangoló belső monológ feloldásában segít.

A kutató felfedezte, hogy azok a betegek, akik fel tudják ismerni negatív automatikus gondolataik hibás logikáját, megtanulhatják legyőzni a félelmeiket, és racionálisabban képesek gondolkodni, ami csökkenti a szorongásukat, valamint javítja a hangulatukat. Beck tapasztalata azt mutatta, hogy a terápia eredményei a kezelés befejezése után is hosszú ideig kitartanak.

Az orosz bevándorlók gyermekeként született Beck saját magán ismerte fel a módszer hasznát, miután nyolcévesen kórházba került. A kórháztól való félelmét elbeszélése szerint úgy sikerült legyőznie, hogy megtanulta figyelmen kívül hagyni ezeket a gondolatait, és más dolgokkal kötötte le a figyelmét.

Leif Skoogfors / CORBIS / Getty Images

A kognitív terápiás ülések szigorú formátumot követnek, mindig kitűzik az ülés céljait, a páciensek pedig házi feladatokat kapnak.

A módszert a depresszión kívül többek között a bulimia, a pánikbetegség, a szociális szorongásos zavar, az obszesszív-kompulzív zavar, azaz a kényszerbetegség, illetve a kábítószer-függőség kezelésére is alkalmazzák.

Beck pszichoterápiás felfogásának egyes kritikusai a kognitív terápiát felszínesnek nevezték, de a pszichiátriai rezidensek számára kötelező képzéssé vált.

Kutatásait a szakember saját lapjában, a Cognitive Therapy and Research című folyóiratban publikálta. 17 könyvnek volt a szerzője vagy társszerzője. Munkáját Lesker-díjjal, Heinz-díjjal és Sarnat-díjjal ismerték el. Az American Psychologist folyóirat 1982-ben Becket minden idők 10 legnagyobb hatású pszichoterapeutája közé választotta.

Beck 70 éven át élt együtt feleségével, Phyllis Beck bíróval, a Pennsylvaniai Egyetem jogi karának egykori dékánhelyettesével. Három gyermekük, tíz unokájuk és tíz dédunokájuk született.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik