Tudomány

A tudomány gyakorlatát viszi az iskolákba az MTA

A Magyar Tudományos Akadémia 2019-ben elfogadott új küldetési nyilatkozatához illeszkedő elnöki programjában Freund Tamás a tudománybarát társadalom és közgondolkodás kialakítását jelölte meg az egyik legfontosabb célként. Ennek érdekében hívta életre az Akadémia számára is kiemelkedő fontosságú eseménysorozatot, a Középiskolai MTA Alumni Programot, amelynek indulását október 28-án jelentették be hivatalosan.

Az akadémia 18 ezres köztestületének tagjai közül sokan büszkék alma materükre, és tartják is a kapcsolatot volt tanáraikkal. A Középiskolai MTA Alumni Program erre a kapcsolatra építve, az évek során kutatóvá érett diákok segítségével viszi közelebb a fiatalokhoz a tudományos gondolkodás értékeit, hozza testközelbe a kutatás világát tudomány-népszerűsítő előadások és az azt követő beszélgetések formájában.

  • A problémacentrikus, kritikus gondolkodás népszerűsítése a fiatalok körében.
  • A tudományos módszertan megismertetése.
  • A diákok segítése abban, hogy képessé váljanak a hiteles információk felismerésére és megkülönböztetésére az egyre gyorsabban terjedő áltudományos hírektől.
  • A kutatói pálya népszerűsítése, a kutatás világának megismertetése, kutatói műhelyek bemutatása.
  • Közvetlen kapcsolat kialakítása a kutatóműhelyek és az érdeklődő diákok között.
  • Az MTA-brand népszerűsítése a fiatalok körében, az Akadémia egyéb programjainak terjesztése.
  • Nyilvánosan elérhető videó-adatbázis építése a legjobb előadásokból.

Az MTA elnöke 2020 novemberében kérte fel az akadémiai köztestület tagjait, a felhívásra közel 1300 tag jelentkezett, a részt vevő középiskolák száma folyamatosan nő. Az eddig jelentkezett iskolákban idén szeptemberben elkezdődtek az első tudomány-népszerűsítő előadások és beszélgetések, vagyis az „alumni klubok” rendezvényei.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.