Tudomány

Megfejtették a bölcsességfog titkát

A fogaink közül a bölcsességfog tör elő utoljára: általában az ember 16-30 éves korában jelenik meg. A folyamat gyakran problémás, hiszen a fog sokaknál nem fér el az állkapocsban.

A legtöbb főemlősnél az utolsó őrlőfogak az emberi bölcsességfognál előbb bújnak ki – fajunk mellett a csimpánzoknál jelennek meg még viszonylag későn. A szakértők régóta foglalkoznak azzal, hogy miért ilyen lassú a bölcsességfogak előtörése, egy friss tanulmány pedig végre választ adhat a kérdésre – írja az IFLScience.

Halszka Glowacka, az Arizonai Egyetem munkatársa és kollégája úgy vélik, eredményeik alátámasztják azt az elképzelést, mely szerint a főemlősöknél a zápfogak nem kezdenek el kibújni, amíg az állkapocs nem elég nagy. Az emberi állkapocs ugyanakkor – magához az emberhez hasonlóan – rendkívül lassan fejlődik, arcunk pedig kifejezetten rövidnek számít a főemlősök között.

Ezért csúszik későre az az időpont, mire elég hely lesz a bölcsességfognak.

Ha a fog túl korán jelenik meg, az problémákat okozhat.

David Sacks / Getty Images

A kutatók a maikiktól a gorillákig 21 főemlősfajt vizsgáltak, az állatok koponya- és rágóizom-fejlődéséről egy háromdimenziós modellt készítettek. Az információkat az állkapocs növekedésére vonatkozó adatokkal kombinálták, így jöttek rá, hogy az embereknél a lassú növekedés és a rövid arc késlelteti a bölcsességfog megjelenését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik