Tudomány

Világháborús rakétára bukkantak egy mezőn

Egy V-2 rakéta maradványaira bukkantak egy délkelet-angliai mezőn – írja a Live Science. A fegyverrel a második világháború alatt a németek Londont próbálták meg eltalálni, a rakéta azonban még a cél elérése előtt lezuhant.

Ez a hatodik nagyobb V-2-es lelőhely, amelyet Colin és Sean Welch régészek tártak fel. A szakértők tíz éve keresik azokat a fegyvereket, amelyekkel a Harmadik Birodalom az angol fővárost támadta. A páros a V-2 mellett a mai robotrepülők elődjének számító V-1 pilóta nélküli eszközök nyomait is kutatja.

A most feltárt rakétát Platt közelében találták meg.

A helyszínen több mint 800 kilogrammnyi fémtörmeléket gyűjtöttek össze.

A V-2 1945. február 14-én, éjfél körül robbant fel. Amikor a rakéta becsapódott, a helyszínen még egy gyümölcsös volt, a detonációban senki sem sérült meg.

© Collection Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP

A csapat szeptember végén négy nap alatt tárta fel a krátert, a legmélyebben lévő darab 4,3 méterrel a felszín alól került elő. Az elkövetkező 18 hónapban elvégzik a konzerváló munkát, és részletes leírást készítenek a maradványokról.

A V-1 és V-2 úgynevezett csodafegyverek (Wunderwaffen) voltak, a háború végén a németek ezektől várták a sikert. Miután a szövetségesek 1943-ban és 1944-ben több német várost is bombáztak, Adolf Hitler elrendelte, hogy V-1-ekkel és V-2-kkel támadják Londont. A fegyverekben a V a Vergeltungswaffére, azaz a megtorlásra utal, a támadásokban nagyjából 30 ezer ember vesztette életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik