Tudomány

Ritka kincsre bukkantak egy skóciai ház fiókjában

Egy ritka, 16. századi itáliai tál, egy úgynevezett maiolica került elő egy skóciai ház fiókjából – írja az MTI a CNN-re hivatkozva.

A tárgy 1,2 millió fontért (536,8 millió forintért) kelt el egy online árverésen.

A Sámson és Delila bibliai jelenetét ábrázoló, különösen ritka edény átmérője 27 centiméter, a műtárgyat vélhetően Nicola da Urbino kerámiaművész készítette 1520-1523 körül.

Leni Schmidt / EyeEm / Getty Images

Az ónmázas cserépedény (maiolica) árát eredetileg 80-120 ezer font közöttire becsülték, végül ennek többszöröséért, 1,263 millió fontért adták el egy online árverésen. Az új tulajdonos névtelenséget kért.

Az edényt 400 további tárggyal együtt értékesítették, melyek mind egy vidéki kúriából, a skót határ közelében fekvő Lowood House-ból származnak. A maiolicát a Lyon & Turnbull aukciósház szakértője fedezte fel a ház egyik fiókjában, és felismerte, hogy kivételes minőségű, ritka darabra bukkant.

Celia Curnow maiolicaszakértő szerint a tárgy készítője Nicola da Urbino, aki a 16. század eleji Itália úgynevezett istoriato stílusú (bibliai, mitológiai vagy történelmi jelenetet ábrázoló) maiolicadíszítésének mestere volt. A művészt a maiolicafestészet Raffaellójának tartják. Curnow szerint a Lowood House-ban talált tál közeli kapcsolatban áll egy 1521-es, monogrammal és dátummal ellátott példánnyal, amelyet a szentpétervári Ermitázs múzeumban őriznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik