Tudomány

Víz alatti múzeum nyílt Törökorszában

Az első világháború alatt elsüllyedt hajók is megtekinthetőek a hétvégén megnyílt Gallipoli Történelmi Víz Alatti Parkban – írja az MTI.

A búvárparadicsom területén 14 roncs nyugszik.

Ismail Kasdemir, az emlékhely igazgatója szerint a térségben heves tengeri csaták dúltak a központi hatalmak, köztük Németország és az Oszmán Birodalom, illetve az antanthatalmak, így Franciaország és Nagy-Britannia között. Kasdemir hozzátette, a Dardanellák mentén fekvő Canakkle régiója, ahol Törökország legújabb látványossága elterül, a világ legszebb búvárcélpontjai közé kerülhet. A parkban az elsüllyedt hajók történetét is megismerhetik a látogatók.

nejdetduzen / Getty Images

A látványosságok között van a 24 méteres mélységben fekvő, 120 méter hosszú HMS Majestic brit királyi csatahajó is, amelyet a Seddülbahir erőd előtti vizeken süllyesztett el az U-21 német tengeralattjáró 1915-ben. Kebatepe partjainál 70 méter mélyen a szintén brit HMS Triumph nyugszik, a hajó 1915. május 25-én süllyedt el 73 fős legénységgel a fedélzetén.

Az Ertugul-öbölben 5-7 méteres mélységben két francia hajó, a Massena csatahajó és a Saghalien személyszállító gőzös roncsait kereshetik fel a búvárok. A két hajót 1915 novemberében azért süllyesztették el, hogy mólót hozzanak létre belőlük a francia partraszállás elősegítésére. A roncsok szinte teljesen épen fennmaradtak.

A Gallipoli Történelmi Víz Alatti Park 106 évvel azt követően nyílt meg, hogy az oszmán és vele szövetséges német haderők megállították a térségben a brit, francia, ausztrál és új-zélandi csapatok előrenyomulását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik