Tudomány

Karikó Katalin szerint nem fontosak a díjak

Cseke Csilla / MTI
Cseke Csilla / MTI

Ahogy korábban megírtuk, nem Karikó Katalin, hanem David Julius és Ardem Patapoutian kapják idén a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat. A kutatók receptorokat vizsgálva hiányzó láncszemeket azonosítottak az érzékeink és a környezet közötti összetett kölcsönhatások megértésében.

Kapcsolódó
Chilipaprika segítségével jöttek rá, hogy érezzük a hőt
Idén az érintés és a hőérzet receptoraiért járt az orvostudományi Nobel-díj.

A hétfői bejelentés többeket meglepett, szakmai körökben sokan arra számítottak, hogy a magyar kutatónak és kollégáinak ítélik majd oda az elismerést. Karikó Katalin meghatározó szerepet töltött be az mRNS-alapú vakcina kifejlesztésében, a technológia nemcsak a Covid-19 elleni küzdelemben jelent komoly segítséget, hanem az egész orvostudományra óriási hatást gyakorolhat.

Karikó Katalint a bejelentés után a Forbes érte el. A magyar szakember a lapnak azt nyilatkozta, a kutatás izgalma, illetve az a tudat jelenti számára a legnagyobb örömöt, hogy a munkájával hozzájárult egy, a gyógyításban fontos technológia létrehozásához.

Csak az érdekel, és arra koncentrálok, amin tudok változtatni, amire van hatásom, és a díjbizottságokéra nincs

– tette hozzá.

Karikó Katalin a Forbes-nak azt írta, egyetért Richard Feynmann amerikai elméleti fizikussal, aki szerint a díjak nem lényegesek, a valódi elismerés maga a felfedezés. Karikó Katalin szerint Feynmann azt mondta, a Nobel Bizottságban a csapatnyi svéd dönti el, hogy ki érdemli meg az ő díjukat – jó nekik, de koncentráljunk arra, ami valóban számít.

Feynmann egy, a BBC-nek adott interjúban fejtette ki a kitüntetésekkel kapcsolatos markáns véleményét, miután a Nobel-díjról kérdezték. „Nem látom értelmét annak, hogy valaki a Svéd Akadémián úgy dönt, ez a munka elég nemes ahhoz, hogy díjat kapjon” – fogalmazott a legendás fizikus, aki ekkor már több mint 15 éve Nobel-díjas volt. A kutató egyébként eredetileg vissza akarta utasítani a kitüntetést, mert attól tartott, hogy túl híres lesz tőle, és nem marad elég ideje a fizikára – végül barátai beszélték le az ötletről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik