Tudomány

A Hold egy elveszett darabjára bukkantak

Egy régen elveszett holdkőzet került elő Amerikában – írja a Futurism. A mintát még Richard Nixon adományozta elnöksége idején Louisiana államnak. A kőzet évekkel ezelőtt tűnt el.

A mintát egy floridai férfi találta meg otthonában. Elmondása alapján a követ az elmúlt 15 évben vásárolhatta egy garázsvásáron, de nem tudta, hogy ilyen értékes tárgyhoz jutott hozzá. A névtelenségét kérő férfi nem emlékszik rá, hogy mennyit fizetett érte, és csak a követ tartalmazó plakett miatt vásárolta meg a mintát. A hasonló táblák fáját a férfi arra használja, hogy markolatokat készíttessen fegyverei számára.

Senki sem érti, hogy az Apollo-17 missziója során begyűjtött anyag hogyan került egy garázsvásárra.

Az évek során rengeteg holdkőzetet vesztettek, illetve loptak el. Noha a minták nagy részét még mindig a NASA-nál őrzik, Nixon idején közel 200 darabot adományoztak el 50 államnak, az amerikai külbirtokoknak, valamint külföldi kormányoknak. A minták többsége ma már nincs meg, a lopást csak bizonyos esetekben tudták bizonyítani.

Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP Illusztráció.

A szakértők nem tudták, hogy mi történt a Louisianai Művészeti és Tudományos Múzeumban őrzött kőzettel. Az intézmény mindenesetre nem tervez nyomozást folytatni az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik