Tudomány

Ősi kincsre bukkantak Ausztriában

3 ezer éves aranykincset fedeztek fel a Bécs közelében fekvő Ebreichsdorfban – írja az MTI. Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) szerint a leleteket európai szintű jelentőségük miatt a műemlékvédelmi hatóság védelem alá helyezte.

Az ásatást a pottendorfi vasútvonal Bécs Meidling kerületéből Bécsújhely irányába történő bővítése miatt kezdték meg. A tervek alapján a vonalat 2023 végéig fejezik be.

Christoph Bazil, a hatóság elnöke elmondta: az időszámítás előtt 1000 körüli időkből származó kincs többek között aranytálakból, aranyspirálokból és arannyal átszőtt szövetekből áll.

Ebreichsdorfban 2019 óta folynak a feltárások, melyek során egy késő bronzkorból, az időszámítás előtt 1300-800 közötti periódusból származó települést tártak fel szinte teljes egészében. Összesen 70 ezer négyzetméternyi területet vizsgáltak át, melyen mintegy 5 ezer leletet találtak.

Stevica Mrdja / EyeEm / Getty Images Illusztráció.

Az egykori lakó-, munka- és raktárépületek maradványai betekintést engednek az egykori lakó- és életkörülményekbe. A tervek szerint a tudományos munka lezárása után a leleteket a Bécsi Természettudományi Múzeumban mutatják be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik