Tudomány

Ókori kincsre bukkantak a tenger fenekén

Khaichuin Sim / Getty Images
Khaichuin Sim / Getty Images

Luis Lens Pardo és César Gimeno Alcalá amatőr búvárok nyaralás közben bukkantak egy értékes ókori leletegyüttesre – írja a Live Science. A sógorok a nyugat-spanyolországi Xàbia tengerparti városában üdültek, a vakáció során pedig könnyűbúvár-felszerelést béreltek, hogy szemetet gyűjtsenek a Portitxol-öbölben.

Augusztus 23-án Lens Pardo egy érmét vett észre a tenger fenekén, egy palacknyakra emlékeztető lyukban. A férfi szerint miután megtisztították a leletet, egy ősi, görögnek vagy rómainak tűnő képet láttak rajta. Később visszatértek, és szabadmerüléssel leúsztak a lyukhoz, ahol további hét érmét gyűjtöttek be.

Az amatőr búvárok másnap értesítették a hatóságokat, az Alicantei Egyetem részvételével pedig megkezdődött a vizsgálat.

A kutatók összesen 53 aranyérmét fedeztek fel.

A leletek a Nyugatrómai Birodalom alkonyának korából, a 364 és 408 közötti időszakból származnak.

Egy-egy érme 4,5 grammos. A jó állapotú tárgyakon még a korabeli uralkodókat is fel tudták ismerni a régészek, az érméken többek között I. Valentinianus, II. Valentinianus, illetve I. Theodosius császárokat örökítették meg. Jaime Molina Vidal, a csapat tagja szerint ez az egyik legnagyobb római kori érmegyűjtemény, amelyet Európában eddig feltártak.

A Római Birodalmat 395-ben osztották fel, a nyugati állam 476-ban bukott el. A korszak meglehetősen erőszakos volt, elképzelhető, hogy a kincset egy, az értékeit féltő személy rejtette el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik