Tudomány

Titokzatos parazita fertőzött meg egy vietnámi férfit

Egy korábban ismeretlen parazita féreg fertőzött meg tavaly egy vietnámi férfit – írja az IFLScience. A páciens sosem utazott olyan területre, ahol az élősködő emberre veszélyes rokonai előfordulnak.

Az esetről beszámoló tanulmányban azt írják, a vietnámi hatóságok 2020 júliusában figyeltek fel a 23 éves férfira, aki fáradtság, étvágytalanság, izomfájdalmak, tályogok, illetve a lábából és karjából kilógó férgek miatt került kórházba. A beteg parazita elleni kezelést kapott, majd eltávolították az élősködőket a testéből.

Összesen öt, egyenként 30-60 centiméteres kifejlett férget találtak a bőrében.

Az előzetes vizsgálat alapján az állatok a Dracunculus nemzetség tagjai voltak.

KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images Az új faj egyik rokona.

A mintákat megküldték az Egyesült Államok járványügyi központjának (CDC), a genetikai elemzés pedig felfedte, hogy egy új fajt találtak. Úgy tűnik, a parazita olyan Dracunculus fajokkal áll rokonságban, amelyek jellemzően hüllőket támadnak meg.

Azt nem tudni, hogy az állat miként fertőzte meg a férfit, ez az első alkalom, amikor egy Dracunculus féreg Vietnámban betegít meg valakit. Hasonló élősködőket kimutattak már helyi kígyókban, lehetséges, hogy a páciens szervezetébe életmódja miatt jutott be a féreg. Előfordulhat, hogy a férfi olyan vizet ivott, amelyben apró, fertőzött rákfélék voltak.

A szakértők egyelőre úgy vélik, hogy anomáliáról van szó, a faj valószínűleg nem jelent komoly fenyegetést. Igaz, további vizsgálatokra lesz szükség ahhoz, hogy alaposabban megismerjék a parazitát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik