Tudomány koronavírus

Megtalálták a koronavírus legközelebbi rokonait

Egy friss tanulmányban azt írják, laoszi kis patkósdenevérekben mutatták ki a SARS-CoV-2 legközelebbi rokonait – számol be a Live Science. A franciaországi Pasteur Intézet és a Laoszi Egyetem csapata 645 állatot fogott be az ország északi részének barlangjaiból, a példányokban pedig a Covid-19-et kiváltó kórokozó rokonait keresték.

Pat Jerrold; Papilio / Getty Images

A szakértők három vírust is találtak, ezek a BANAL-52, a BANAL-103 és a BANAL-236, melyeknek genomja több mint 95 százalékban megegyezik a SARS-CoV-2-ével.

A BANAL-52 96,8 százalékban azonos az új koronavírussal, ezzel ez a SARS-CoV-2-höz legközelebb álló ismert vírus.

Ami külön érdekes: az úgynevezett receptorkötő tartományukban (RBD) a vírusok minden korábbinál jobban hasonlítanak a veszélyes kórokozóra. Az RBD teszi lehetővé, hogy a SARS-CoV-2 rá tudjon kapcsolódni a gazdaszervezet sejtjeire, egészen pontosan az ACE2 jelű receptorra.

Úgy tűnik, a BANAL-52, a BANAL-103 és a BANAL-236 is képesek az ACE2-re kapcsolódni, hasonlót korábban az új koronavírus egyetlen feltételezett ősénél sem figyeltek meg. Az új tanulmány azt az elméletet támasztja alá, mely szerint a SARS-CoV-2 természetes eredetű.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik