Tudomány koronavírus

A járvány miatt jelentősen csökkent a várható élettartam

Az Oxfordi Egyetem Leverhulme Demográfiai Kutatóközpontjának szakértői szerint a koronavírus-járvány miatt számos országban olyan mértékben esett vissza a várható élettartam, amelyhez hasonlót a második világháború óta nem tapasztaltak Nyugat-Európában – írja az MTI. A friss tanulmány alapján egyes országokban az elmúlt évek előrelépéseit rövid idő alatt semmissé tette a pandémia.

A férfiaknál általában nagyobb a visszaesés mértéke, mint a nőknél.

Magyarországon a nőknél 2019-hez képest 2020-ban 79,54 évről 78,89 évre, férfiaknál pedig 72,81 évről 72,11 évre csökkent a várható élettartam.

A kutatók 27 európai ország, az Egyesült Államok és Chile adatait elemezték. A vizsgált országokból 27-ben csökkent 2020-ban a várható élettartam, 22 államban legalább fél évvel.

ISHARA S. KODIKARA / AFP

José Manuel Aburto, a tanulmány társszerzője szerint hasonló mértékű visszaesést egy év alatt több nyugat-európai országban, például Spanyolországban, Angliában, Walesben, Olaszországban és Belgiumban legutóbb a második világháború idején figyeltek meg. A szakértők úgy vélik, hogy a csökkenés a legtöbb térségben összeköthető a világjárvánnyal. „A tény, hogy eredményeink ilyen nagy, a Covid-19-hez közvetlenül kapcsolódó hatást mutatnak, jól szemlélteti, milyen pusztítást végzett a betegség több országban” – mondta Ridhi Kashyap, a csapat tagja.

A legnagyobb mértékű visszaesést az amerikai férfiaknál dokumentálták, náluk a várható élettartam 2019-hez képest 2,2 évvel csökkent. Kashyap szerint az Egyesült Államokban a 60 év alatti, keresőképes korban lévők megemelkedett halálozási aránya volt szembeötlő. A legtöbb európai országban ugyanakkor elsősorban a 60 év felettiek elhalálozása volt jelentős.

A legtöbb vizsgált államban a férfiaknál nagyobb mértékben esett a várható élettartam, mint a nőknél. Tizenegy országban a férfiak esetében több mint egy évvel csökkent, nőknél hasonló nyolc országban volt kimutatható. A negatív trend semmissé tette a koronavírus-járványt megelőző 5,6 év fejlődését.

Kashyap szerint több ország, köztük alacsony és közepes jövedelmű államok halálozási adataira is szükség lenne ahhoz, hogy jobban megismerjék a globális pandémia hatásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik