Tudomány

Teljesen mesterséges szívet ültettek be egy nőbe

A világon elsőként ültették be az Aeson teljesen mesterséges szívet egy nőbe – írja az IFLScience. Siddharth Pahwa, a Louisville-i Egyetem kardiológusa és a csapat orvosa a Carmat mesterséges szív tematikájú konferenciáján azt mondta, Amerikában mintegy 3500 páciens vár szívátültetésre, a donorhiány miatt azonban többségüket nem tudják ellátni. Éppen ezért komoly az igény az alternatívákra.

Ilyen az Aeson műszív, amelyet jelenleg egy, a francia Carmat vállalat által támogatott korai kutatásban tesztelnek. A vizsgálatban mintegy 900, szívátültetésre váró amerikai nő vesz részt. Bár az amerikai nők körében a szívproblémák okozzák a legtöbb halálesetet, az ilyen betegségeket továbbra is általában a férfiakhoz kötik.

Peter Cade / Getty Images

Mark Slaughter, a csapat tagja szerint a nőknél a kisebb méretek miatt általában nehezebb a mesterséges szív beültetése, az Aeson azonban kellően kompakt.

Éppen ezért a szakértők abban bíznak, hogy az eszközt a korábbi mesterséges szívekhez képest szélesebb körben alkalmazhatják majd.

Az Aesont korábban három esetben ültették be Észak-Amerikában, és nagyjából 20-szor Európában. A berendezést eddig csak férfiaknál használták.

Az Aeson további előnye, hogy a kétoldali szívelégtelenségben szenvedők számára tervezték. Az ilyen típusú rendellenességek kezelésére kevés az elérhető eszköz. Fontos kiemelni, hogy a termék nem végső, inkább csak átmeneti megoldást jelent a valódi szív beültetése előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik