Tudomány

Drágaköveket találtak egy ősi temetőben

Kolumbiai régészek nyolc darab ősi agyagedényre bukkantak, a tárgyakban pedig fémből készült szobrocskákat, illetve smaragdokat találtak – írja a Live Science. A leletek egy templomban, illetve a közelben lévő sírokból kerültek elő.

Az áldozati edényeket a csibcsák, azaz a muiszkák készítették 600 éve. A népcsoport nagyon értett a fémek megmunkálásához, egyes vélemények szerint a csibcsák ihlethették Eldorádó legendáját. A spanyolok 1537 és 1540 között hódították meg a térséget, az időszakban rengeteg muiszka halt meg a harcok vagy betegségek miatt. Ennek ellenére a népcsoport leszármazottai még ma is élnek.

Jonathan Knowles / Getty Images Illusztráció.

A kutatók a közelmúltban Bogotá közelében, egy csibcsákhoz köthető templomnál és temetőnél folytattak ásatást. A Francisco Correa vezette csapat egy útépítést megelőző feltáráson fedezte fel az ofrendatarióknak nevezett edényeket. A szobrocskák egy része állatokra hasonlít, a többi pedig emberszerű, a kutatók úgy vélik, hogy a helyi templomban az őseiket tisztelték a muiszkák.

Ofrendatariókat már más muiszka lelőhelyeknél is találtak, a tárgyak egyfajta felajánlások lehettek.

Az edényekben gyakran bukkannak figurákra és smaragdokra.

Amikor a spanyolok először találkoztak a régió lakóival, a hódítókat különösen lenyűgözték az őslakosok aranymunkái. Correa szerint egyes ünnepeken a muiszkák vezetőit aranyszemcséket tartalmazó kenőccsel kenték be, részben ez táplálhatta Eldorádó mítoszát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik