Tudomány

37 év és több ezer kilométernyi utazás után találtak meg egy palackpostát

Japán középiskolások 37 évvel ezelőtt egy palackpostát dobtak a tengerbe. Az üzenet 6 ezer kilométerrel távolabb, Hawaiin sodródott partra idén nyáron – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva.

A Csiba prefektúrában lévő Csosi középiskola természettudományi klubjának diákjai 1984-ben tették a vízbe a palackot egy, az óceáni áramlatokat vizsgáló projektjük részeként. 1984 és 1985 között a középiskolások 750 darabot vetettek a tengerbe, az üzenetek közül az eddigi legutolsót 2002-ben találták meg a délnyugati Kagosima prefektúrához tartozó Kikaidzsima szigetén.

Idén júniusban a kilencéves Abbie Graham a hawaii Paradise Park sziklás tengerpartján bukkant egy palackra, melyben japánul, angolul és portugálul kérték a megtalálót, hogy a mellékelt űrlapon lépjen kapcsolatba a középiskolával.

Abbie szeptember elején a kitöltött dokumentumot el is küldte a Csosi középiskolának egy rajz kíséretében, mely őt magát és testvérét ábrázolja szusievés közben. A lány nagyon élvezte a kalandot, és azt mondta, szeretne újabb üzeneteket találni.

Tina Terras & Michael Walter / Getty Images

Hajasi Dzsun, az iskola igazgatóhelyettese szerint úgy gondolták, hogy az utolsó palackot Kikadzsimán fogták ki. „Nem hittük volna, hogy még 37 év múlva is felbukkan egy” – tette hozzá. 1985 óta 17 helyen, köztük a Fülöp-szigeteken, Kínában, az Egyesült Államok nyugati partjain és Okinaván is kerültek elő a palackjaik közül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik