Tudomány

Az univerzum hiányzó anyagára bukkantak

A galaxisok között az anyag képes gazdát cserélni a felrobbanó csillagok által keltett galaktikus szelek révén. Egy új tanulmányban a szakértők a chilei Very Large Telescope (VLT) adatait felhasználva először térképeztek fel egy ilyen szelet – írja a Francia Tudományos Kutatóközpont, a CNRS oldala.

A friss eredmények segíthetnek megérteni, hogy hol található a világegyetem hiányzó anyagának egy része.

A galaxisokat úgy lehet elképzelni, mintha csillagokból álló szigetek lennének. A rendszerek hagyományos, azaz barionikus, valamint sötét anyagból épülnek fel – előbbit a periódusos rendszerben szereplő elemek alkotják, utóbbi összetétele viszont nem ismert.

A probléma az, hogy a galaxisokban lévő normál anyag barionjainak mintegy 80 százaléka hiányzik. A modellek alapján az érintett részecskéket a galaktikus szelek lökték ki a rendszerekből.

Sellwell / Getty Images

Johannes Zabl, a Lyoni Egyetem és a CNRS munkatársa kollégáival, a VLT MUSE műszerének felhasználásával térképezett fel egy galaktikus szelet, amely egy fiatal galaxis, a Gal1, illetve egy gázból és porból álló csillagköd között található. A megfigyelésben egy közeli kvazár segített, amely kozmikus világítótoronyként járult hozzá az adatgyűjtéshez.

Az eredmények alapján a csillagköd formálódása során magnéziumot bocsát ki, illetve nyel el. Ez az anyag a világegyetem hiányzó barionjainak egy része. A kutatók szerint az univerzum anyagának 80-90 százaléka a galaxisokon kívül lehet, a későbbi vizsgálatokkal pedig pontosíthatják majd a modelleket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik