Tudomány

Titokzatos, ősi kőgolyókat találtak egy skót szigeten

5500 éves, csiszolt kőgolyókat találtak az Orkney-szigetekhez tartozó Sanday egyik sírjában – írja a Live Science. Az újkőkori emberek hasonló tárgyakat szinte csak a mai Egyesült Királyság területén készítettek. Az évek során több száz ilyen golyót találtak Skóciában, főként az Orkney-szigeteken, de már Norvégiában is felfedeztek hasonló leletet.

A szakértők nem tudják pontosan, hogy a tárgyak milyen célt szolgáltak. A kutatók egy része úgy vélik, hogy fegyverek lehettek, ezért időnként buzogányfejekként is hivatkoznak rájuk.

A régészek többsége ugyanakkor ma már inkább azon az állásponton van, hogy a kőgolyók valamiféle művészi vagy szimbolikus célt láttak el.

Vicki Cummings, a Közép-Lancashire-i Egyetem munkatársa és a sanday-i sírt feltáró csapat vezetője szerint lehetséges, hogy a tárgyak a magas társadalmi rangot jelképezték.

ZimaNady_klgd / Getty Images

A most előkerült két golyó meglehetősen ősi, és a többi hasonló lelethez képest egyszerűbb. Cummings kiemelte, a csiszolással készített golyók létrehozása minden bizonnyal nagyon időigényes volt. A szakember hozzátette, ez az egyik első alkalom, amikor ilyen típusú tárgyakat eredeti kontextusukban tudnak felfedezni.

A csapat a nyughelyben elszenesedett csontokra bukkant. A sírból olyan késként használt kőeszközök is előkerültek, melyeket a hús lefejtésére használhattak. A kutatók azt gondolják, hogy a korabeliek valamilyen módon átalakították a holttesteket.

Bár a Skócia szárazföldjétől északra fekvő Orkney-szigetek nehezen megközelíthetőnek tűnnek, az emberek régóta jelen vannak a térségben. A helyi szigeteken az évek során számos ősi leletre bukkantak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik