Tudomány

Gigantikus pingvin maradványaira bukkantak

Új-zélandi gyerekek 2006-ban, egy nyári tábor során Waikato régiójában egy ősi kövületre bukkantak – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva. Egy új vizsgálat alapján a fosszília egy korábban ismeretlen pingvinfajtól származik.

A felfedezéskor a gyerekeket egy szakember kísérte, a maradványokat az iskolásokkal együtt emelték ki a homokkőből. A leletet a Waikatói Múzeumnak ajándékozták, és a Massey Egyetem, valamint a Bruce Múzeum kutatói kezdték utóbb elemezni. Daniel Thomas, a Massey Egyetem munkatársa és kollégái arra jutottak, hogy a pingvin 27,3-34,6 millió éves lehet, és abból az időszakból származik, amkor Waikato víz alatt volt.

Az állat a szakértő szerint hasonlított a már szintén kihalt kairuku pingvinekre, de sokkal hosszabb volt a lába. A faj a Kairuku waewaeroa nevet kapta, a waewaeroa maori nyelven azt jelenti, hosszú lábak.

Az állat minden más ősi óriáspingvinnél magasabb lehetett, a becslések alapján álló helyzetben 1,4 méteres volt.

Ez befolyásolta, milyen gyorsan úszott, illetve milyen mélyre tudott merülni.

Simone Giovanardi

„A Kairuku waewaeroához hasonló óriáspingvinek jóval nagyobbak, mint a tengeri búvármadarak, és tudjuk, hogy a testméret fontos tényező az ökológia szempontjából. Hogyan és miért váltak a pingvinek óriássá, és miért nem maradtak fenn óriáspingvinek? Az ehhez hasonlóan jó állapotban megőrződött fosszíliák segíthetnek választ találni ezekre a kérdésekre” – mondta Mike Safey, a leletet felfedező Hamilton természettudós gyerekklub vezetője.

Ajánlott videó