Tudomány

Civilekből álló legénységet küldött az űrbe a SpaceX

Első alkalommal indult Föld körüli pályára kizárólag amatőr űrhajósokból álló legénység – írja az MTI. A csapat magyar idő szerint csütörtök hajnalban indul el a SpaceX űrhajójával, az automatizált Dragon kapszulát négy utasával egy Falcon 9-es hordozórakétával bocsátották fel a floridai Kennedy Űrközpontból.

Az Inspiration4 misszió komoly előrelépést jelenthet az űrturizmus történetében.A háromnapos útra a 38 éves Jared Isaacman amerikai milliárdos üzletember bérelte ki a Dragont. A Time magazin szerint a kaland 200 millió dollárba került.

CHANDAN KHANNA / AFP

Isaacman és három társa, Sian Proctor, Hayley Arceneaux és Chris Sembroski a Földtől 580 kilométerre, vagyis a Nemzetközi Űrállomás (ISS) pályájánál is magasabban másfél óránként kerülik meg a bolygót. Bár az utasok szigorú felkészítésen estek át, az űrhajó irányításával nem lesz gondjuk, ezt ugyanis a Földről, illetve az automatizált rendszerek intézik. A civilek nemcsak üdülni fognak, hanem orvostudományi kísérleteket is elvégeznek majd, amelyek kihatással lehetnek az egészségügyre, illetve a jövendőbeli űrrepülésekre.

Az utazásról dokumentumfilm is készül a Netflix megbízásából. A befolyó bevételekből egy amerikai gyermekkórházat fognak támogatni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik