Tudomány

99 millió éves pókokra bukkantak egy borostyánban

Borostyánban konzerválódott egy mára kihalt pókfaj egy egész családja – írja az MTI a CCN-re hivatkozva. A nőstényt és petéit 99 millió éve ejtette csapdába egy fáról lecsöppenő gyanta.

A kihalt Lagonomegopidae családba tartozó, fosszilizálódott példányokra egy mianmari borostyánban bukkantak. Paul Selden, a Kansasi Egyetem munkatársa és a felfedezésről beszámoló tanulmány egyik szerzője szerint a kövületben a nőstény egy petezsákot szorongat, melyben a kikelés előtt álló utódok vannak.

A borostyán egyik másik részén egy csoport apró, éppen kikelt állat látható.

Ez arra utal, hogy a nőstény védte utódait, és miután kikeltek, együtt maradtak. Ezt igazolják a borostyánban talált lábdarabok is. A kutatók CT-vel vizsgálták meg a leletet, így tudták azonosítani a maradványokat.

DOI: 10.1098/rspb.2021.1279

A lagonomegopidák fejének elülső részén egy nagy szempár volt. Más ismert fosszíliákból kiderült, hogy a szemükben fényvisszaverő réteg alakult ki, hasonlóan más éjszakai élőlényekhez. Ezek a kihalt állatok a mai ugrópókokra emlékeztettek, de nem álltak rokonságban.

A pókok ismertek az anyai gondoskodásról, igaz, ennek megkövesedett példái rendkívül ritkák. „Gondoltuk, hogy a pókok már a kezdetektől fogva rendelkeztek anyai ösztönökkel, ennek ellenére nagyon jó, hogy erre most tényleges fizikai bizonyítékunk van a százmillió évvel ezelőtti fosszilis leletből” – mondta Selden.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik