Tudomány koronavírus

Koronavírus elleni gyógyszert tesztelnek Magyarországon

Az MSD és a Ridgeback Biotherapeutics megkezdte a 3. fázisú MOVe-AHEAD klinikai vizsgálatot. A kutatásban azt mérik fel, hogy a molnupiravir nevű, szájon át szedhető antivirális gyógyszer alkalmas-e a Covic-19-fertőzés megelőzésére olyan felnőtteknél, akik laboratórium által igazolt koronavírus-fertőzésben (SARS-CoV-2) szenvedő betegekkel élnek egy háztartásban.

„Mivel a járvány folyamatosan terjed, és a világ számos pontján a pandémia újabb hullámairól számolnak be, fontos, hogy új lehetőségek után kutassunk, amelyekkel megvédhetjük a vírusnak kitett embereket attól, hogy megbetegedjenek” – mondta Dr. Nick Kartsonis, a Merck Research Laboratories vakcinákkal és fertőző betegségekkel kapcsolatos klinikai kutatásokért felelős szenior alelnöke. A szakember szerint amennyiben sikerrel járnak, a molnupiravir fontos, új lehetőséget jelenthet a Covid-19-járvány által a közösségeinkre rótt terhek csökkentésében.

Más országokhoz hasonlóan Magyarországon is bevonnak önkénteseket a tesztbe, hazánkban összesen 8 centrumban, 55 személy részvétele várható. Dr. Barótfi Szabolcs, az MSD Pharma Hungary Kft. klinikai vizsgálatokért felelős igazgatója kiemelte, a kutatás révén a magyarországi szakemberek egy része első kézből szerezhet tapasztalatot a molnupiravir alkalmazásával kapcsolatban.

A vizsgálatban részt vevő személyek beválasztása rövidesen megkezdődik, és a kutatás eredményeit legkorábban a jövő év első felében várjuk

– tette hozzá.

Morsa Images / Getty Images

A MOVe-AHEAD (NCT04939428) egy 3. fázisú multicentrikus, randomizált, kettősvak, placebo-kontrollos vizsgálat, amely a szájon át alkalmazott molnupiravir hatásosságát és biztonságosságát vizsgálja placebóval összehasonlítva. A szakemberek azt feltételezik, hogy a gyógyszer képes megakadályozni a koronavírus-fertőzést olyan felnőtteknél, akik Covid-19 betegekkel élnek egy háztartásban. A vizsgálatba világszerte körülbelül 1332 résztvevőt terveznek bevonni. A kutatáshoz azok csatlakozhatnak, akik betöltötték a 18. életévüket, jelenleg egy háztartásban élnek valakivel, aki pozitív SARS-CoV-2-teszttel rendelkezik, és a Covid-19 legalább egy, öt napnál nem régebbi tünetét produkálja. Nem vehetnek részt a vizsgálatban azok, akik a bevonást megelőző több mint hét napban kapták meg a védőoltás első dózisát, voltak már koronavírusosok, vagy jelenleg a fertőzés bármely tünetét mutatják.

A molnupiravir (MK-4482/EIDD-2801) egy kísérleti szakaszban lévő, szájon át szedhető ribonukleozid analóg, amely gátolja többféle RNS-vírus replikációját, beleértve a SARS-CoV-2-ét. A gyógyszermolekula lényegében beépül a vírus RNS-ébe, ahol mutációs folyamatok során a vírus halálát okozza. Jelenleg a molnupiravir biztonságosságát és hatásosságát a korábban indult MOVe-OUT vizsgálat második részében is kutatják, amely egy globális 3. fázisú, randomizált, placebo-kontrollos, kettősvak, több helyszínen végzett vizsgálat. A kutatás eredményei 2021 második felében várhatóak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik