Getty Images
Tudomány

Természetvédők szerint kihalás fenyegeti a koalát

Természetvédők szerint másodszor fenyegeti kihalás Ausztrália emblematikus állatát, a koalát.

Az Ausztrál Koalaalapítvány (AKF) kedden azzal vádolta a szövetségi kormányt, hogy jelentősen túlbecsüli a koalaállományt, az erszényesből valójában már csak mintegy 50 ezer példány élhet vadon.

Véleményünk szerint a szövetségi kormány mintegy 10-szeresen túlbecsüli a koalák valós számát

– mondta Deborah Tabart, az alapítvány vezetője az ABC televíziónak nyilatkozva. Az alapítványnál 80 ezernél kevesebbre becsülik a vadon élő koalák számát, amely valószínűleg 50 ezer lehet.

A Queenslandi Egyetem kutatói 2016-ban 330 ezerre becsülték a vadon élő koalák számát, amelyeket azonban közben megtizedelt élőhelyük zsugorodása és az ismétlődő erdőtüzek.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint a 2019-2020-as fekete nyár pusztító erdő- és bozóttüzeiben 60 ezer koala veszhetett oda.

A koalapopulációt az 1990-es évek óta kutató Bill Ellis, a Queenslandi Egyetem munkatársa szerint “másodszor fenyegeti kihalás” a koalákat, amelyek egyszer már – úgy száz éve – majdnem eltűntek a Föld színéről a szőrmekereskedelem miatt.

Ellis szerint az állatokat jelenleg nemcsak a bozóttüzek veszélyeztetik, hanem általában a szárazság és természetes élőhelyük zsugorodása.

Kapcsolódó
Több tízezer koalát sújtottak az ausztrál bozóttüzek
A természeti katasztrófától sújtott koalák száma azért is felkavaró, mivel a faj már amúgy is veszélyben volt.

Ajánlott videó