Tudomány

Egy repülő sárkány maradványaira bukkantak

Egy jura kori őshüllő kövületére bukkantak a chilei Atacama-sivatagban – írja az MTI. A „repülő sárkány” lelete igazolja, hogy az élőlények ezen csoportja 160 millió éve nemcsak az északi, hanem a déli féltekén is jelen volt.

Az állat a korai pteroszauruszok eközé tartozott.

Teste hosszú, farka hegyes, fogai pedig élesek és kifelé dőlőek voltak.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Az állat maradványait Osvaldo Rojas, az Atacama-sivatagi Természettudományi Múzeum igazgatója fedezte fel, majd a Chilei Egyetem szakértői vizsgálták tovább. Jonathan Alarcón, a Chilei Egyetem munkatársa és a kutatás vezetője szerint eredményeik azt igazolják, hogy a pteroszauruszok elterjedése szélesebb körű volt, mint korábban feltételezték.

A felfedezés az állatok lehetséges vándorlására utal az északi és a déli félteke között. A kérdéses időszakban a Föld déli, szárazföldi térségének nagy része a Gondwana nevű szuperkontinenshez kapcsolódott. Alarcon hozzátette, korábban Kubában is találtak hasonló pteroszauruszokat, amelyek a jelek szerint tengerparti állatok voltak, így valószínűleg szintén Észak és Dél között vándoroltak, vagy egyszerre érkeztek oda, és maradtak.

Az Atacama-sivatagot egykor nagyrészt a Csendes-óceán borította. A régió, amelynek egyes részein évtizedek óta nem esett eső, kitűnő terepe a fosszilis felfedezéseknek, mivel sok megkövesedett lelet bújik meg a sivatagi homok alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik